Birleşme & Devralmalar
Birleşme ve devralma işlemini bir tüzel kişiliğin hisselerinin tamamının veya bir kısmının devralınması anlamına gelmektedir. Ticaret hukuku, sözleşme serbestisi ve temel borçlar hukuku kuralları, birleşme ve devralma işlemlerinin temelinde yer almaktadır.
Birleşme ve devralmaların hukukî geçerlilik kazanabilmesi için Rekabet Kuruluna bildirilerek izin alınması gerektiği hususunda Rekabet Kurumuna Tebliğ ile düzenleme yetkisi verilmiştir.
Birleşme de, teşebbüsler tüzel kişilikleri devamlı birlikte faaliyette bulunmaları veya ortak bir yönetime sahip olmaları yoluyla birleşebilir. Birleşenin tespit edilebilmesinde ön şart kalıcı, tek bir iktisadi varlığıdır.
Devralma da ise bir veya daha fazla teşebbüsün tamamının ya da bir kısmının doğrudan veya dolaylı kontrolünün, hisse ya da mal varlığının satın alınmasıyla, sözleşmeyle veya diğer bir yolla bir yâda daha fazla teşebbüs veya hâlihazırda en az bir teşebbüsü kontrol eden bir ya da daha fazla kişi tarafından alınmasıdır.
Birleşme ve devralma aşamalar temel olarak şu şekildedir: taraflar arasında genellikle bağlayıcı olmayan bir niyet mektubunun imzalanması, alıcı tarafından şirketin hukuki olarak incelenmesi, hisse alım satım ve hissedarlar sözleşmelerinin hazırlanarak müzakeresi ile hemen ardından bu sözleşmelerin imza safhası, birleşme ve devralma işlemlerine ilişkin (gerekli ise) idari başvuru ve izinlerin tamamlanması ve kapanış safhası dediğimiz hisse devri işlemlerinin tamamlanarak ortaklığın kurulması (Kapanış) safhası.
Günümüzde ise çeşitlenen Birleşme ve Devralmalar Hukuku sorunlarını çözebilmek için; Ofisimiz, kendi içerisinde farklı dallara ayrılan işbu alanda, profesyonel ve uzman kişiler vasıtasıyla danışmanlık hizmeti verebilmektedir.
"...Ben doktoruma ne ücret ödüyorsam, avukatıma bunun iki katını öderim. Çünkü; doktoruma ne anlatırsam anlatayım, doktor bana bir reçete yazar ve gider. Ağrıyı, sızıyı, acıyı ben tek başıma çekerim. Oysa avukatıma ne anlatırsam anlatayım ben onun yanından rahatlamış bir şekilde çıkarken, tüm anlattığım dert, tasa ve kasvet, artık onun derdi haline gelir..." Winston Churchill